Sport

Örömöt és továbbjutást hozott a vereség

Győr | Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, mivel idegenbeli hétgólos sikerét követően a negyeddöntő szombati visszavágóján saját közönsége előtt 26-24-re kapott ki a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól.
Új Szó Nálunk

2024. május 5. 08:00

eto
- Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Női Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó: Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand (norvég) 24-26 (15-17)
Továbbjutott: a Győr 54-49-es összesítéssel.

Lövések/gólok: 50/24, illetve 44/26
Gólok hétméteresből: 7/6, illetve 6/5
Kiállítások: 6, illetve 6 perc

Ez a két együttes nyerte 2017 óta valamennyi befejezett BL-sorozatot: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben a kisalföldi, majd a koronavírus-járvány miatt törölt kiírást követően 2021-ben, 2022-ben és tavaly a norvég együttes diadalmaskodott.

Egy hete Kristiansandban meglepően nagy különbséggel, 30-23-ra nyert a kisalföldi alakulat, így kényelmes előnyből kezdhette meg a visszavágót az Audi Arénában. 

A szinte telt ház, 5209 néző buzdítása ellenére a Vipers indította jobban a találkozót, 4-0-ra lépett el a pontatlanul játszó házigazdájától. A vendégek kapujában a korábban Győrben is védő sportági legenda, a bemutatásnál nagy ovációval üdvözölt Katrine Lunde remekül teljesített, erre alapozva tartotta az előnyét a címvédő. Az első félidő derekára tudott közelebb kerülni a Győr, a vendégek ekkor többször is a kapufát találták el, Sandra Toft is egyre hatékonyabbá vált a magyar klub kapujában, 17 perc elteltével időt kért a norvégokat irányító Hlavaty Tamás (8-9). Több mint öt perce nem talált be az előző körben a Debrecent búcsúztató Vipers, így egyenlíteni is tudott, sőt, a 20. percben a vezetést is átvette Per Johansson vezetőedző kisalföldi alakulata (11-10). Innen a szünetig fej fej mellett haladtak a felek, pihenőre – értékesített időtúli hétméteressel – a norvég együttes vonulhatott kétgólos előnnyel.

A szünetben a Győr visszavonultatta a magyar állampolgársággal is rendelkező brazil Eduarda Amorim mezszámát: a pályafutását felidéző videós összeállítás és köszöntés után – az állva ünneplő közönség folyamatos tapsa közepette – magasba emelkedett a klubbal öt BL-sikert elért korábbi közönségkedvenc balátlövő 18-as számú meze. A klubelnök Görbicz Anita 13-asa után ez a második mezszám, amelyet senki nem viselhet a jövőben a győri játékosok közül.

A második félidő első percei a kapusokról szóltak, közel öt perc lepergett már, mire a Vipers megtörte a gólcsendet. Noha a hétméteresre becserélt Rinka Duijndam büntetőt hárított, ezt a játékrészt sem kezdte jól a Győr, több mint hét percre volt szüksége, hogy betaláljon. A meglehetősen ideges, helyenként kapkodó játékot hozó periódusban a vendégek az addigi legnagyobb különbséget dolgozták ki (16-21), miközben a Győr támadójátéka akadozott, hiányoztak a kreatív megoldások a rivális határozott védekezésével szemben, így az ETO előnye összesítésben mindössze két találat volt 18 perccel a vége előtt. A kapuba Silje Solberg érkezett a győrieknél, akik negyedóra alatt csupán kétszer tudtak eredményesek lenni. Újfent a játékrész derekára szedte össze magát a magyar együttes, ám ez hátránya jelentős faragására még nem volt elég. A záró tíz percen belül járt már az összecsapás, amikor közelíteni tudott a Győr, a szinte felrobbanó nézőtér örömére öt perccel a végső dudaszó előtt egy gólra zárkózott (22-23). A hajrában a továbbjutás már nem forgott veszélyben, a győzelmet viszont nem tudta megszerezni a Győr, amely végül két találattal maradt alul.

Ana Gros hat, Veronica Kristiansen öt góllal vette ki részét a sikerből. A túloldalon Jamina Roberts nyolcszor, a korábban a Győrt is erősítő Jana Knedlikova hétszer, Anna Vjahirjeva hatszor volt eredményes. Toft hat, Solberg három, Duijndam egy, a túloldalon a mérkőzés legjobbjának választott Lunde 18 lövést hárított.

 Per Johansson az MTI kérdésére elismerte: voltak olyan időszakai az összecsapásnak, amikor veszélyben volt a négyes döntőbe jutás.

„Az első félidőben a Vipers gyorsan és okosan rontott nekünk. A szünetben arról beszéltünk, hogy védekezésben jobban kell teljesítenünk, a második félidő kilenc-kilenc lett” – mutatott rá a szakember, aki előre tekintve azt mondta, együttese kemény időszak előtt áll, amely ugyanakkor a legélvezetesebb is, mert találkoznak a Ferencvárossal és a Debrecennel a bajnokságban, majd rögtön következik a budapesti négyes döntő. „Mindenki ezt az időszakot várja, amikor a nagy meccsek jönnek.”

Az egy gólt szerző Győri-Lukács Viktória leszögezte, nyerni akartak, nem abból indultak ki, hogy hétgólos előnyt szereztek idegenben:

„Így is örülünk, hogy kettő lett közte, nagyon sokat kellett dolgozni ezért az eredményért, hiszen a Vipers ma nagyon jól játszott, mégis mi utazunk Budapestre. Nem fordult meg a fejünkben, hogy ezt ma kiengedjük” – emelte ki a válogatott játékos.

„Nyerni tudtunk Győrben, bár sajnos nem volt elég a különbség. Ez a párharc nem itt ment el, hanem a hazai mérkőzésen, ahol nem voltunk elég acélosak. Nagyon meg vagyok elégedve azzal, ahogy most küzdött a csapat” – fogalmazott az MTI-nek Hlavaty Tamás, aki szerint akár a párharc megfordítására alkalmas pillanataik is voltak, ám akkor hibákat követtek el.zés legjobbjának választott Lunde 18 lövést hárított. (MTI)

Támogassa az ujszonalunk.com -ot

Az ujszonalunk.com nem valamivel, valakikkel szemben, hanem egyetlen eszmével azonosulva határozza meg önmagát, ez a tisztességes újságírás, amit olvasói naponta számon is kérhetnek tőle. A hátteret, a függetlenséget garantáló támaszt a Felvidék egyetlen magyar nyelvű napilapjának kiadója adja. A portált helyiek írják, helyieknek. Annak a jól összeszokott csapatnak a tagjai, akiket korábbról ismerhetnek és el is érhetnek. Tiszta hangon, a régi tisztességgel szólalunk meg, nyilvánosságot adva mindenkinek, hogy valós problémákat tárjunk fel, és közösen keressük a megoldást, ütköztetve a különböző nézőpontokat. Így akik fontosnak tartják független helyi sajtó létét, a magukénak érezhetik az ujszonalunk.com -ot, és teret is kapnak benne. Reméljük, hogy sokan gondolják most így: „Erre vártunk!” Fennmaradásunkat, a regionális, független újságírást minden egyes olvasói forint segíti, amit köszönettel fogadunk.

Ha Ön is támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sertés

Mit főzzek? Sertéssültet!

szigetelés

Érdekli az új otthonfelújítási program? Ellenőrizze jogosultságát!

MESTERKVÍZ

MESTERKVÍZ LIV.: A Google-tól Pajkaszegig

idős ember

Egyre tovább élnek az emberek

lakás

Már vidéken is 30,8 millió forint kell az első lakáshoz

pünkösd

Tudja, minek az ünnepe pünkösd?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.